Jdi na obsah Jdi na menu
 


Firefox 4.0 vs. internet Explorer 9.0

19. 4. 2011

Je nová verze Firefoxu stejně rychlá jako Google Chrome? Může IE9 smazat špatné vzpomínky z předchozích verzí? Na tyto otázky známe odpovědi. Zde je porovnání dvou nejrozšířenějších prohlížečů na světě.

 
Tento obrázek ukazuje nejintenzivnější práce na Internet Explorer.

Prohlížeč Mozilla Firefox 1.0 debutoval v roce 2004 a zavedl nové standardy. Byl rychlejší, méně komplikovaný a nabízel více funkčnosti než ostatní prohlížeče.

11. 12. 2008 je v historii prohlížeče velmi důležité datum. V té době debutoval Google Chrome ve verzi 1.0. Chrome byl rychlejší než Firefox, měl jednodušší rozhraní, ale postrádal funkčnost – včetně podpory rozšíření. Nové funkce jsou však přidávány pravidelně s každou verzí a ty se

 

objevují se vzrůstající frekvencí.

Tento obrázek ukazuje nejintenzivnější práce na Internet Explorer.
 
 
 
 

V této době jsem Google Chrome začal používat jako druhý prohlížeč pro rychlou práci s webem. Chrome už nebylo možné dále ignorovat. Schopnost synchronizovat záložky mezi počítači byla něčím neuvěřitelným. V dalších verzích to pak bylo „autocomplete“; nastavení, témata, a dokonce i hesla. To znamená, že na každém počítači může mít uživatel přístup k vlastní verzi prohlížeče. Stačí zadat své přihlašovací jméno a heslo.

V tomto období stál vývoj Firefoxu na místě. Zatímco Google přinášel nové funkce každý měsíc, Mozilla se zaměřila na vývoj Firefoxu 4.0. Potíž je v tom, že stabilní verze 3.6 debutovala v lednu 2010 a do té doby nedošlo v prohlížeči k žádné významné změně. Ani Google nebyl v režimu spánku – vydal osm nových verzí svého prohlížeče Google Chrome. Každá z nich byl ještě lepší a rychlejší než verze předchozí, a tak se Google Chrome začal šířit světem jako „mor“.

Na konci loňského roku si nadace Mozilla Foundation uvědomila, že vydat Firefox 4.0 v plánovaném termínu může způsobit tragický konec prohlížeče. Proto bylo rozhodnuto odložit premiéru o několik měsíců a prohlížeč vylepšit, aby měl v konfrontaci s Chrome nějakou šanci. Ve stejné době začala popularita Firefoxu klesat – poprvé v historii! I Internet Explorer ztrácel na popularitě. Všichni využívali Google Chrome! Prohlížeč si získal své místo u 12 % uživatelů internetu.

Mozilla Firefox 4.0

Mozilla ve svém dokumentu pro recenzenty popisuje nádherné změny, které nastaly v rozhraní. Je zde spousta vět se slovem „inteligentní“. Většina lidí, kteří vidí novou verzi prohlížeče, si však řekne, že vypadá jako Chrome. Ona podoba by ale neměla být brána jako nevýhoda! A to je v podstatě to nejdůležitější, co potřebujete vědět o rozhraní.

Firefox 4: popis prohlížeče

S výraznými změnami ve Firefoxu 4.0 by měl být zmíněn pohodlný přístup k vašim oblíbeným stránkám spolu se záložkou v horní části obrazovky. Zajímavým řešením je možnost „Přepnout na panel“. Když začnete psát adresu stránky, která je otevřena v jiné záložce, prohlížeč navrhne přejít na danou záložku. Jednoduché, ale geniální.

Pokud se má slova zdají nejasná, stačí se podívat na následující obrázek, který jasně ukazuje, co se změnilo v rozhraní samotného prohlížeče.

Seskupování záložek

Seskupování je funkce zaměřená na lidi, kteří chtějí mít přehled o tuctu spuštěných záložek. Můžete je řadit do kategorií a mít tak zmíněné záložky pod kontrolou. Chcete-li zahájit seskupování, stačí kliknout na příslušnou ikonu (Ctrl + Shift + E) v pravém horním rohu prohlížeče.

Firefox 4: Seskupování záložek v praxi!
Firefox 4: Seskupování záložek v praxi!

Synchronizace dat

Internetový prohlížeč používáte na mnoha různých počítačích. Já osobně na dvou. V práci a doma (desktop a notebook). Všude mám stejné záložky, hesla, nastavení, historii a otevřené záložky. A právě proto byl vytvořen FirefoxSync.

Samozřejmě že předtím se tato funkce objevila v Google Chrome a Opeře. V těchto prohlížečích můžete také synchronizovat rozšíření, což ve Firefoxu chybí.

Spousta neviditelných novinek

Firefox 4.0 doznal celé řady změn „pod kapotou“, které nejsou pro běžného uživatele patrné. Mozilla opět rozšířila možnosti HTML5 a díky tomu nabízí lepší podporu videa, audia nebo drag & drop funkcí.

Důležité je, že prohlížeč podporuje GPU akceleraci stejně jako Internet Explorer 9. Ve Windows je podporována technologie Direct2D a Direct3D a na Macu OpenGL. Na rozdíl od aplikací Microsoftu podporuje Firefox WebGL, který výrazně zvýší možnosti pro vývojáře vytvořením trojdimenzionálních internetových aplikací.

Výkon JavaScriptu ve Firefoxu 3.6 byl velký problém. Proč? Na scéně se objevil Chrome a nastavil nové standardy v této oblasti. Mozilla musela rychle reagovat a vytvořit zcela nový engine nazvaný JägerMonkey JS.

To nejsou všechny novinky. Mozilla také podporuje nový videoformát – webme. Opravám se nevyhnulo ani CSS3, které významně ovlivňuje schopnost vytvářet animace bez použití Flashe. K dispozici je podpora písma OpenType, což umožňuje větší kontrolu nad fonty (včetně ligatury a kerningu neboli úprav mezer mezi určitými dvojicemi písmen). Zajímavé je, že nový Firefox také podporuje multitouch, ale pouze ve Windows.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář